Angoixa i ansietat

L’angoixa és un afecte que tothom experimenta de manera ocasional, i l’ansietat quan aquesta angoixa es manifesta corporalment. Però pot ser que aquesta angoixa et sobrepassi, i et sentis desbordat/da i incapaç de fer-li front. Pot ser que et preocupis molt sovint per tot, pot ser que tinguis atacs de pànic, pot ser que tinguis pors molt intenses, etc.

Són reaccions que tenen lloc quan l’angoixa i/o l’ansietat ens satura i es desborda. És per això que t’escoltarem i t’acompanyarem en el procés per a poder esbrinar què és el que ho provoca, i trobar la teva manera de fer-li front.

L’angoixa és consubstancial a l’existència de les persones. Cal diferenciar-la de l’ansietat que constitueix el vessant somatitzat de l’angoixa -és a dir, que manifesta els seus afectes en el cos-. Quan fa la seva aparició d’una forma brusca i disruptiva ens paralitza i ens condiciona sensiblement, i per aquesta raó cal tractar-la. És important remarcar que tractar-la no vol dir només reduir-la amb la medicació, sinó que fa referència a la necessitat d’entendre el conflicte psíquic que l’origina i treballar per resoldre’l.

L’angoixa pot aparèixer en forma intensa (estat d’angoixa agut), en forma disruptiva (crisi d’angoixa) o en forma permanent. Sempre cal diferenciar-lo de les fòbies o de les crisis o atacs de pànic.

Preguntes freqüents

No necessàriament. En les crisis d’angoixa o atacs de pànic, l’angoixa es viscuda en un pic i de forma desbordant, amb sensacions corporals (sensació d’ofec, taquicàrdia) i mentals (por a morir, soledat  intensa, desorientació) molt intenses, però l’angoixa també pot ser viscuda com un estat ansiós constant, on la preocupació i les pors formen part del dia a dia i fan preocupar-se en excés. D’ambdues maneres pot generar molt de patiment i pot tractar-se.

Els antidepressius -o d’altres fàrmacs- no sempre són necessaris, tot i que en funció de la gravetat del cas es poden considerar –el psiquiatre farà una valoració si així ho requereix-. El fet de poder elaborar allò que sorgeix en el estats o crisis d’angoixa, permet sovint prescindir de l’ús de fàrmacs. Sigui com sigui, ens pots consultar obertament sobre això i la teva opinió serà sempre cabdal en la decisió.

Contacta amb el nostre equip

Vols demanar hora o tens més dubtes? T’assessorarem en el que ens demanis.

Scroll to Top