Sexualitat, problemes de parella i dependència emocional

Tant si vens de forma individual o acompanyat/da, t’oferim la nostra escolta, experiència i formació en aquells moments en què pots necessitar o requerir ajuda per a poder desencallar i resoldre les dificultats referents a la sexualitat i als problemes que puguis tenir amb la parella.

El sexe és una de les esferes més susceptibles als problemes de la vida psicoafectiva, que acostumen a manifestar-se per mitjà d’una afecció en el bon funcionament sexual. Les disfuncions sexuals o trastorns més habituals són:


En els homes, ejaculació precoç, dificultat per ejacular, impotència o dificultat per a mantenir ereccions, falta de desig o d’interès pel sexe.
En les dones, dispaurènia o dolor en el moment del coit, vaginisme o dificultat per a poder dilatar, dificultat per arribar a l’orgasme, falta de desig i d’interès pel sexe, frigidesa o falta de sensacions plaents durant l’acte sexual.
També en ambdós sexes poden donar-se dubtes o dificultats per a poder identificar les particularitats de la pròpia sexualitat, així com dubtes sobre la homosexualitat, bisexualitat, asexualitat, excessiva timidesa a l’apropament sexual, pors, incompatibilitats, fílies (que l’interès es redueixi a determinades pràctiques sexuals que poden resultar problemàtiques per a la persona o parella), etc.

L’àmbit sexual està íntimament vinculada la dinàmica de parella i als problemes que es plantegen en la convivència. En aquesta, es manifesten els problemes no resolts, els conflictes i les dificultats personals de cadascú. En aquest sentit, la dependència emocional, els conflictes en la convivència, els fracassos reiterats o la pèrdua d’interès són els problemes més freqüents.

Preguntes freqüents

El concepte de dependència emocional, molt utilitzat actualment, fa en gran part referència a la resposta de la persona davant l’absència o separació amb l’Altre. Hi ha gent que té dificultats per poder simbolitzar la falta d’algú important per a ell/a. Això pot generar complicacions en les relacions de parella o d’amistat i provocar situacions marcades pel patiment, rebuig o fins i tot l’agressivitat cap a un mateix o cap a l’altre. Serà llavors la relació amb la falta el que es tractarà a partir d’una psicoanàlisi o una psicoteràpia i que permetrà una relació mes satisfactòria amb els altres.

Els símptomes relacionats amb el sexe són molt freqüents i guarden relació amb diversos factors. En l’acte sexual -de la naturalesa que sigui- es posa de manifest l’encontre amb l’altre, i això no és sense dificultats. No existeix el “partenaire” ideal i tard o d’hora poden esdevenir conflictes en aquesta trobada íntima, com la pèrdua de desig, la disfunció erèctil, l’anorgàsmia, l’ejaculació precoç, el dolor en la penetració, les fílies, el fàstic, etc. No tots aquests símptomes són necessàriament patològics, però sí que poden provocar sofriment i malentesos si no són atesos adequadament, i en ocasions una medicalització innecessària.

 L’elecció que la persona fa en relació a la seva orientació sexual és única, ja que va íntimament relacionada amb el desig de cadascú, profundament inconscient, i que vindrà marcat per els avatars de la vida. En aquest sentit, la psicoanàlisi defuig de donar indicacions o respostes a una pregunta tan íntima, si no que acompanya a la persona -al subjecte- en el sinuós camí del seu desig, per a poder-s’hi afrontar o situar sense angoixar-se tant, ajudant-lo a trobar les seves pròpies respostes a una pregunta com la de l’orientació sexual.

No, les fantasies sexuals, ja siguin en forma de pensaments o somnis, són comunes i molts cops no són patològiques. En aquest sentit, del pensament a l’acte -del pensar a fer- hi ha una pas important. El que sí que és possible és que t’interroguis sobre tals pensaments o fantasies, i que vulguis plantejar aquests interrogants per donar-los un sentit a partir d’una psicoteràpia o un anàlisi.  De totes maneres, les obsessions -sexuals o del caràcter que siguin, i que cal diferenciar de les fantasies- sí que són pensaments intrusius que poden provocar sofriment. En aquest cas també pots consultar amb algun dels nostres especialistes.

Contacta amb el nostre equip

Vols demanar hora o tens més dubtes? T’assessorarem en el que ens demanis.

Scroll to Top