Depressió i estat d'ànim

La tristesa és un estat d’ànim comú i no patològic. Parlem de depressió quan aquesta tristesa s’instaura d’una manera molt més intensa, constant i perdurable, i dificulta la vida de la persona que ho pateix. Si el teu estat d’ànim es veu afectat d’aquesta manera, podem ajudar-te a posar-ho en paraules i a trobar-ne una sortida.

La depressió comporta un estat de tristor intens que en algunes ocasions ve precedit d’alguna pèrdua important (la pèrdua de la parella, de la feina, etc.), o bé en altres ocasions es tracta d’un estat en el qual la persona afectada hi ha anat entrant sense que hi hagi un esdeveniment que ho desencadeni.

En tots els casos, cal fer la historització del trastorn per a veure quines dificultats subjectives i quins conflictes psíquics han portat fins aquesta situació, i alhora fer un acurat diagnòstic simptomatològic i d’estructura per a veure de quin tipus de depressió es tracta. Addicionalment cal valorar la conveniència d’administrar antidepressius i posar a treballar els recursos del o la pacient per sortir d’aquesta crisi de la manera més reforçada possible amb l’objectiu d’evitar-ne la repetició.

Preguntes freqüents

No és tant important el “diagnòstic”, si no allò que tu sents i com aquest estat arriba a afectar les diferents àrees de la teva vida fen-te patir, a tu o als més propers. Ja sigui un dolor que no pots ubicar en el temps, una pèrdua que no s’acaba de resoldre, o episodis de tristor molt profunds, nosaltres li donarem un lloc i un contorn on situar-lo i contenir-lo quan tu no puguis.

Això dependrà de cada cas, però en ocasions on hi ha una negativa o resistència, és important fer una primera entrevista amb els familiars o la parella de la persona afectada, on enfocarem el cas i t’orientarem en la millor manera de plantejar-li intentant que pugui obrir-se a l’opció de fer un tractament.

Els antidepressius -o d’altres fàrmacs- no sempre són necessaris, tot i que en funció de la gravetat del cas es poden considerar –el psiquiatre farà una valoració si així ho requereix-. El fet de poder elaborar allò que sorgeix en el estats o crisis d’angoixa, permet sovint prescindir de l’ús de fàrmacs. Sigui com sigui, ens pots consultar obertament sobre això i la teva opinió serà sempre cabdal en la decisió.

Contacta amb el nostre equip

Vols demanar hora o tens més dubtes? T’assessorarem en el que ens demanis.

Scroll to Top