Publicacions
El problema del desig
Jornada de Psicoanàlisi virtual el 20/03/21
Disposo de poc temps i aquest és un tema molt ampli, per la qual cosa me centraré en dos punts per desenvolupar-lo:
– L’origen i dialèctica del desig en l’esser humà
– Com es presenta el desig en l’estructura obsessiva
La psicoanàlisi s’ocupa del processos mentals, a diferència de la psicologia que s’ocupa del comportament humà. Per la psicoanàlisi el Desig és allò que ens humanitza, que ens fa diferents de les espècies animals que es mouen únicament en el registre de la necessitat, de menjar, de beure, de descansar o de procrear en les èpoques de zel. Els animals no tenen consciència de la vida i la mort.
En els humans la qüestió del desig va més enllà de la necessitat. Intentem entendre aquesta lògica:
Els humans arribem a un mon de llenguatge, un llenguatge que nomena les coses, les defineix, les classifica i les ordena. A aquest individu que està immers en el mon del llenguatge l’anomenem subjecte (agafem el concepte de la lingüística).
Aquest subjecte en el curs de la seva vida va perdent aquells primers objectes que li proporcionen satisfacció (el pit, les carícies, aquell to de veu …). Quan vol tornar a experimentar aquestes sensacions plaents per satisfer la gana, la sed, la neteja, les cures… ha de generar una al·lucinació i manifestar amb el seu cos el malestar, amb el crit, el plor, la tensió…. Aquesta al·lucinació és la representació mental de l’objecte que havia satisfet el seu desig la primera vegada. D’aquest forma podem dir que el desig és el procés pel qual el subjecte s’adreça a buscar una satisfacció per mitjà de la busca d’un objecte que en realitat ja està perdut.
Quan parlem d’objecte en psicoanàlisi, fem referència no a la materialitat d’una cosa concreta, parlem de representació psíquica d’aquesta cosa.
Així doncs la vida del subjecte va de objecte en objecte, o d’objectiu en objectiu, però en realitat no sap gairebé el que busca perquè aquelles primeres experiències de satisfacció estan perdudes. En questa metonímia d’anar d’objecte en objecte el desig no s’acaba mai i només es para quan acaba la vida del subjecte.
La particularitat del desig és aquell impuls que és específic per cada subjecte i que es mostra de forma inestable, erràtica, efímera, indestructible i irrenunciable.
Aquest recorregut de objecte en objecte confereix una definició al subjecte, una identitat, una manera d’estar en el mon i de relacionar-se amb ell.
Les seves eleccions vindran determinades per allò que cada objecte pugui representar en les seves associacions mentals inconscients. Escollirà aquells objecte en els quals hagi vist o sentit alguna característica que pugui relacionar amb les primeres experiències de satisfacció.
Cada objecte li confereix un “plus de valor” i una satisfacció joica que millora la imatge de si mateix, ja que la imatge és fonamentalment una construcció imaginària necessària en la construcció del jo.
En l’home la busca d’objecte s’orienta en la lògica del tenir i en la dona s’orienta en la lògica del ser. La dona busca tot allò que la fa ser desitjable, interessant, culta, atractiva… en l’home tot allò que li dona prestigi, poder, diners, èxit… Aquest lògica no es veu modificada en el cas de la homosexualitat masculina o femenina.
Hegel en la Fenomenologia de l’Esperit planteja que el desig és produït per l’alteritat, la relació amb els semblants. Planteja que el desig és desig de reconeixement, d’acceptació i d’amor per part de l’altre. Lacan agafa de Hegel la fórmula de que el Desig és el Desig de l’Altre en la que fa referència al Desig com a Desig inconscient i a l’Altre com a alteritat i com a lloc de la determinació significant del Subjecte, o sigui l’Inconscient.
Lacan (1901-1984) ja es recolza en les aportacions de Saussure de la lingüística estructural i agafa del signe lingüístic el concepte de significant. El significant és la representació psíquica del so que emetem per
anomenar una cosa, el so tal com el perceben els nostres sentits. A la vegada que el significat és el concepte al qual correspon.
A partir d’aquest moment Lacan substitueix el terme persona, ésser humà, home, dona, propi de la tradició humanística pel de subjecte del inconscient.
El contingut del inconscient i i amb ell el seus desitjos queden oblidats pel mecanisme de la Repressió Primària, Lacan ho compara amb la petjada sobre la sorra de la platja, petjada que s’esborra després de deixar la marca.
En les darreres dècades del SXX els psicoanalistes rebíem demandes de subjectes que venien per poder determinar el seu desig inconscient en els moments de veure’s a prop de decisions importants en la construcció de les seves vides. Actualment aquestes demandes no predominen i les demandes actuals estan adreçades a poder resoldre problemes concrets de la vida formulats en el termes del discurs actual : Poder entendre i resoldre les pròpies angoixes sense entrar en la dependència dels fàrmacs, poder sortir d’una addicció, recuperar-se d’un bulling, enfrontar la separació amb la parella quan s’acaba el desig, resoldre la dependència emocional, les inseguretats, la manca de desig …
He fet un petit esbós de com es presenten les dificultats en el desig de les neurosis obsessives. Hauríem de començar per diferenciar entre els trets obsessius que tots en tenim i la neurosis obsessiva configurada com una malaltia psíquica.
L’obsessiu és aquell subjecte que porta una vida considerablement ritualitzada en la que les sorpreses i els imprevistos no li agraden. Es el bon i eficient funcionari o l’impecable treballador que sempre està disposat a posar les necessitats de l’empresa per davant de les seves. La seva vida es regeix per la ètica de fer el be, per mitjà del sacrifici. Sempre està disposat a ajudar a qui ho necessiti. En aquesta posició subjectiva converteix la vida en un cúmul de sacrificis, com el mite de Sísif, que no acaba mai de pujar la pedra damunt la muntanya. En aquesta dinàmica no
te temps per preocupar-se per les “insignificances del desig” que podrien donar-li algunes satisfaccions i està a la vegada orgullós de si mateix “encumbrat” en el seu narcisisme de bona persona.
El problema ve perquè te “atacs de ràbia” que li fan perdre els papers, normalment en l’entorn domèstic i amb la família, dels quals en pateix i se’n culpabilitza posteriorment. Aquesta és la causa de moltes ruptures de parella i de denúncies de violència en la parella.
També pot presentar-se com aquell subjecte que te pensaments de fer mal a algú a qui a la vegada s’estima i al qual aquesta idea l’horroritza.
L’obsessiu viu per satisfer les necessitats i el benestar dels demés, però viu inconscientment esperant que se li reconegui el seu sacrifici. Quan això no passa ( freqüentment) es converteix en un reservori d’odi. Ho podem veure en el seu discurs que a la mínima possibilitat dispara agressivitat.
És la raó inconscient del ressentiment per allò que ell no es permet. Viu castigant als demés als qui fa responsables de la seva frustració i de la seva infelicitat, enrabiat amb el món i amb tothom perquè no se li reconeix el seu sacrifici. Això complica enormement la relació amb els altres i produeix comportaments impulsats per una demanda moral agressiva, després de la qual el subjecte es refugia en la seva retorçada moral manifestant que obra en nom del be i de la seva bondat. Aquesta és la seva moral neuròtica.
En l’obsessiu la sola idea d’haver de manifestar el seu desig parlant, o de haver de discrepar d’un altre, d’argumentar les seves intencions o els seus plans li fa pànic i s’imagina perdent els favors i/o l’estima que rep d’aquest altre. Està còmodament instal·lat en la seva posició submisa.
Lacan agafa d’una novel·la de Cazotte “el diablo enamorado” la pregunta “què vol l’Altre ?” Aquí ens referim a l’Altre com l’inconscient. Com a aquell lloc des del qual el subjecte es constitueix per mitjà del significant.
Si el subjecte queda aixafat en la demanda de l’Altre o en la suposada demanda de l’Altre, la pregunta “que s’espera de mi?” no troba manera de poder d’articular el desig propi.
La intervenció de l’analista busca deixar silencis en el seu discurs,intentar sostenir la demanda sense respondre per tal de donar possibilitat al desplegament del discurs, intervenir en forma d’escansió de les sessions, de talls, aprofitant les formacions del inconscient, els somnis, els equívocs quan hi són. Lacan arriba a definir l’equívoc com el paradigma de la interpretació. Es tracta d’obrir el subjecte al seu propi inconscient, a aquesta instància psíquica que ja anomenem l’Altre.
La obsessió és la neurosi que no tolera la manca de l’Altre, un inconscient mancat d’una falla estructural en l’Altre. S’ha convertit en un subjecte que va per la vida intentant reparar aquesta falta que és irreparable per estructura. D’aquí en surt el seu perfeccionisme i la seva posició de submissió en la vida.
La clínica de l’obsessió pot arribar a situacions molt greus de inhibició, d’angoixa i d’actituds sadomasoquistes en les que el pacient fantasiegi amb l’autodestrucció abans de fer un viratge en el seu fantasma per obrir la opció de possibilitar canvis per viure mes d’acord amb els seus desitjos.
Encara que el subjecte obsessiu no trobi excuses per atribuir la seva infelicitat a l’Altre, tampoc això li donarà el benestar que podria esperar se’n, perquè aquest mandat ve de la moral i no del desig.
El seu punt d’ancoratge és el d’un desig molt aviat satisfet al principi de la vida. Podem representar-nos el nadó al qual se li satisfan les necessitats abans de que les demani, abans de que amb el plor adreçat a l’altre manifesti el desig de ser satisfet amb l’objecte (pit) que li permeti la reducció de les tensions corporals.
Sempre s’ha de pagar algun preu per sortir de l’entrellat. L’obsessiu ha de poder pagar el preu de permetre’s fallar, de no poder amb tot, d’obrir-se a la possibilitat de la falta que el pugui alliberar del pànic al conflicte amb l’altre.
El subjecte obsessiu viu en el seu ressentiment per allò que ell mateix no es permet, no acaba les coses, evita destacar i en realitat l’espanta tenir èxit o haver de competir. La vida se li fa molt feixuga i acaba fàcilment
sense trobar al·licients ni poder il·lusionar-se per res amb una vida molt petita i ritualitzada carregada d’obligacions.
L’esforç del obsessiu és el de presentar sempre el desig com a impossible i posar tot l’esforç en el servilisme i en la negació de les pròpies satisfaccions.
Si en la clínica de la obsessió trobem el desig com a impossible, en la clínica de la histèria que afecta en general a una diversitat de patologies que passen pel cos i que no tenen una etiologia orgànica, hi trobem el problema del desig en forma de insatisfacció. La insatisfacció del desig inconscient és un element central en la clínica de diverses afectacions que tenen a veure amb aquesta estructura.
Tan en la dona com en l’home, el subjecte histèric es pregunta “que és ser una dona?”. A la busca de respostes cau en identificacions amb un tercer masculí per reconèixer en ell el propi desig.
Tantes relacions que deriven en maltractaments o en dramàtiques repeticions de relacions fracassades, tenen el seu punt d’anclatge en una insatisfacció estructural de la qual el subjecte fa responsable a la parella però en que inconscientment a vegades en participa.
Es molt important en la clínica dels maltractaments no situar les problemàtiques en la seva vessant psicopatològica, ja que el maltractament pot donar-se en totes les estructures clíniques i considerar des d’una mirada amplia els aspectes socioculturals, així com les derives dels subjectes implicats en la seva relació al desig i a la vida amorosa.
En les psicosis, existia tendència a pensar que el subjecte psicòtic no tenia desig. Aquesta concepció ha fet un viratge important en la clínica de la psicoanàlisi a partir de les aportacions de J.Lacan que permeten treballar la psicosis perquè no esdevingui el subjecte residual que veiem a la deriva entre dispositius psiquiàtrics, respectant la importància dels continguts delirants i buscant l’estabilització de les crisis per mitjà de l’establiment
d’una suplència d’objecte. Això obre les portes a una clínica de solucions imaginatives que permet al subjecte psicòtic una vida menys violenta, menys erràtica, menys dura, que li permeti fer-se un nom i un lloc en el mon. Lacan Treballa sobre la obra de James Joyce (Ulises), en la que podem trobar-hi la creació de neologismes (termes espontàniament inventats), per la única raó de que la fonètica li resultava atractiva sense preocupar-se del sentit, la qual cosa possibilitava al prolífic escriptor evitar l’eclosió de la psicosis com a malaltia.
Aquest importantíssim descobriment de Lacan que obre la porta a una clínica de la psicosis respectuosa amb el subjecte.
Podem concloure en aquest breu recorregut per les principals estructures clíniques, en les que m’he estès una mica més en la obsessió, amb la intenció de situar la relació del subjecte amb el propi Desig com a element estructural de gran importància en la pràctica clínica que permet, en el treball de l’anàlisi, millorar de forma digne la vida del subjecte.
Narcís Borrat i Sunyer
Psicoanalista
Bibliografia:
– J.Lacan. El deseo y su interpretación. Seminari 1958-59. Paidós. – N.Ferreyra, G.Levy, J.Milano, A. Salafià. ¿ Que es el deseo ? . Ed Kliné. – J.Dor. Introducción a la lectura de Lacan. Gedisa.
– P.Kaufmann (comp.) Elementos para una enciclopedia del psicoanálisis. – C. Gallano. El deseo. Publicacions del Col.legi de Psicoanàlisi de Madrid. – Kojève.J. La dialectica del amo y el esclavo en Hegel.