Publicacions

Publicacions

(Borrat, Narcís). Assaig en el que es planteja un recorregut per la història de la concepció del suïcidi i la seva etiologia des de la psiquiatria actual fins la psicoanalítica. Plantejar el suïcidi com a qüestió implica entendre que tot i ser la última sortida del subjecte, és molt més que una simple relació causa-efecte.

(Borrat, Narcís). Taula rodona de l’espai psicoanàlisi i societat. “La taula d’avui és un intent de respondre a la importància que -la memòria- té en la vida de les persones i societats, per a la configuració de les seves identitats […] qui no vol saber i es refugia en l’oblit està més exposat a la repetició […] la “ignorància” es paga amb símptomes. Es tracta de poder parlar del trauma […] es tracta de poder enterrar els morts en un lloc digne”.

(Borrat, Pau) Consideracions sobre el diagnòstic diferencial entre psicosi infantil i autisme, concretament en allò que concerneix a l’esquizofrènia infantil, tan propera a la clínica de l’encapsulament autista. Es treballa a partir d’un cas clínic, de forma esquemàtica, però mantenint la rigurositat de lo escoltat i observat en la psicoanàlisi
d’aquest nen.

(Borrat, Pau) A partir del text “De una cuestión preliminar a todo tratamiento posible de la psicosis”, de J. Lacan, es desenvolupa una breu articulació de l’estatut significant en la psicosi i la dimensió que pren el fenomen psicòtic quan es produeix el retorn de lo real. Els seus temps lògics i la seva estructura, són analitzats en clau analítica. Es té en compta també la constitució del subjecte. Per un incís més elaborat, veure “Desde el bolsillo del psicótico. De la a-estructura al retorno de lo real”.

(Borrat, Pau) Seminari impartit en la xarxa de salut mental de l’Alt Empordà per a
realitzar una aproximació a la clínica diferencial entre la psicosi infantil i els autismes, tenint en compte l’estructuració del subjecte i conceptes que concerneixen a la neurosi infantil i a la psicosi ordinària, per exemple. Es té en compte l’estructura com a punt de partida pel diagnòstic diferencial, a vegades tant complicat entre tals
dimensions.

(Borrat, Pau) Seminari impartit en la xarxa de salut mental de l’Alt Empordà per a
portar a debat la categoria nosològica del TDAH, les seves incidències en la clínica i en la política, i les diferències respecte a la psicosi maníaca i la clínica de la hiperactivitat i els dèficits atencional en general. Si bé es tracta d’aspectes diferenciats de la psicopatologia, en ocasions es corre el perill de banalitzar la desregulació corporal i psíquica pròpia de la psicosi, descrivint-la com una qüestió purament conductual.

(Borrat, Narcís). […] El desig és allò que ens humanitza, que va més enllà del registre de la necessitat. Què vol dir Lacan quan, a partir de la màxima Hegeliana, postula que el desig és el desig de l’Altre? Quin és l’origen i la dialèctica del desig en l’ésser humà? L’autor intenta donar resposta a aquestes preguntes, plantejades pel “problema” del desig, el qual es desplega en la clínica a partir del discurs del subjecte en la neurosi obsessiva i en la histèria.

(Borrat, Pau). Ponència on s’intenta elaborar de manera accessible les particularitats de la clínica psicoanalítica i contrastar-les amb la clínica actual en el marc de la psicoteràpia, és a dir, el tractament de la psicopatologia a partir de la paraula. S’aborda breument la història de la disciplina creada per Freud així com l’evolució que n’ha anat seguint la seva pràctica i tècnica clínica. Jornada “De Freud als Nostres dies: Què ha canviat en la clínica psicoanalítica?”.

(Borrat, Pau). Recorregut teòrico-clínic que parteix de la hipòtesi d’una possible relació entre la gravetat psicopatològica i la presència de gaudi deslocalitzat. El treball consta de diversos articles, que fan referència a la constitució subjectiva, l’estructuració d’un imaginari i una unitat corporal, el pas per l’èdip i la instauració -o forclusió- de la metàfora paterna, el retorn de l’Unheimlich i el concepte d’extimitat, la topologia del subjecte i finalment la formalització de l’experiència psicòtica. Tesina final del Màster en Teoria i Pràctica Psicoanalítica d’ACCEP

(Alcàsser, Jordi). L’autor ens situa en els precedents del naixement de la psicoanàlisi, amb la psiquiatria de Pinel i la recerca d’una fenomenologia i semiologia que expliqués la bojeria. Després de la psiquiatria clàssica emergeix Freud amb la seva investigació sobre la Histèria on ell descobrirà a partir de la clínica i el mètode d’associació lliure, l’inconscient. La seva obra i teoria serà revisada i ampliada per Jacques Lacan durant el s.XX.

(Martinez, Yolanda). Ponència en el marc de la Jornada “De Freud als Nostres dies: Què ha canviat en la clínica psicoanalítica?”, on es planteja un recorregut històric per la concepció de la infantesa partint de la tradició grecoromana fins a l’actualitat. L’evolució del concepte es va contrastant amb la teoria psicoanalítica Freudiana així com els/les autors/es posteriors al pare de la psicoanàlisi que han treballat amb infants i que han elaborat postulats propis.

(Alcásser, Jordi). La psicoanàlisi no és fàcil. En alguns casos els seus textos són difícils. Confronten a qui el practica amb els límits de la castració. Al estudiar el que un diu es posa en joc a si mateix, doncs és un discurs de la subjectivitat i el gaudi. Per aquesta raó i des dels seus inicis és imprescindible el dispositiu de l’anàlisi que li dona un aire particular que a vegades es rebutja sense saber. Un dispositiu que inclou l’analista, l’analitzant i l’Altre; la transferència, els gaudis i l’inconscient.

(Borrat, Pau). Col·laboració docent amb el Màster en Salut Mental Comunitària. Ponència que té per objectiu mostrar el treball institucional que realitzem amb nens autistes a partir de la orientació psicoanalítica de la practique à plusiers. A més a més de l’enfocament i el model d’intervenció terapèutica, es ressegueix breument la història de la clínica de l’autisme i de la psicosi infantil i la seva transformació en els últims anys degut al predomini del discurs psiquiàtric nord-americà i les conseqüències que se’n deriven.

Enllaços

Neurologia, neurorehabilitació, neuropsicologia, teràpia ocupacional i logopedia clínica.

Associació d’analistes i no analistes dedicada a l’estudi, transmissió i desenvolupament de la psicoanàlisi.

Entitat sense ànim de lucre que ofereix atenció integral en salut mental infantil i juvenil.

Articles sobre la situació psicosocial de Catalunya.

Institucions i formació en psicoanàlisi.

Llibreria especialitzada, agenda d’actes i textes d’interès.

Centre d’altes especialitats mèdiques.